Witvissen

Binnen de witvisserij heb je scala aan hengels om onze geliefde vis te belagen, maar welke hengel voor welke vis en wanneer gebruik je nu de vaste hengel of juist een feederhengel. Op deze pagina proberen wij zo kort en krachtig mogelijk uit te leggen wanneer wat te gebruiken is.

Weet jij echter al precies welke hengel jij nodig hebt? Bekijk dan het grootste aanbod witvishengels:

De vaste hengel

Een vaste stok is een hengel waar geen molen op gemonteerd kan worden en zich onderscheid in de telescoop,oversteek en insteek hengel. De lengtes variƫren van 3 meter (de zogeheten telescoophengeltjes) tot hengels van wel 14 meter die vaak ingezet worden met wedstrijden. In sommige gevallen heeft de vaste hengel zo zijn beperkingen, bij het haken van een grote vis kan er geen lijn worden gegeven en zelfs als men met elastiek vist vaak de echt grote vissen zal verspelen. En je kan niet veel verder weg vissen als de lengte van de hengel. De vaste hengel wordt bijna in alle gevallen bevist met een vaste montage voorzien van een hoofdlijn,dobber,lood en natuurlijk de haak met aas.


Winkle Picker/ feederhengel


De winkle picker is een hengel die gebasseerd is op een geheel andere en specifieke methode van vissen, namelijk de bodemvisserij. Bij deze visserij wordt niet zoals met de vaste stok gebruikt gemaakt van een dobber voor de beetregistratie, maar via een extreem dunne top. Deze toppen bepalen de reactie van de vis en daarmee de aanbeet.


Over het algemeen hebben deze hengels een lengte tussen de 2,1 meter en 3 meter en bij aanschaf worden vaak verschillende soorten toppen geleverd, omdat er op stromend water vaak met een stuggere (dikkere) top gevist om zo een betere beetregistratie waar te nemen. Verder wordt er bij deze vistechniek gevist met een voerkorf,afhouder,stoplootje en natuurlijk de onderlijn met haak.
De feederhengel is vergeleken met de winkle picker een stuk langer en is gemaakt voor het vissen met zwaardere gewichten, hij is zeg maar de grote broer. Feederhengels beginnen meestal bij een lengte van 3,6 meter en kan uitlopen tot lengtes van wel 5,2 meter, de klassering van deze hengels zijn light,medium,heavy of extra heavy.

https://youtu.be/K1NfKF97sQE


De Matchhengel


De matchhengel is zegmaar de vaste stok, maar dan met een molen. Deze (werp) hengel is gemaakt om met de dobber verder uit de kant te kunnen vissen en dat zijn afstanden van meer dan 20 meter.

Een nadeel ten opzichte van de vaste stok is wel, dat de reactie snelheid beduidend langzameris dan bij de vaste stok. Bij deze visserij worden dobbers gebruikt waarbij het lood al in de dobbers zit en ze doorgaans een stuk zwaarder als bij het vaste stok vissen gewichten tussen de 5 en de 20 gram zijn heel normaal. Lengtes van de matchhengels liggen meestal rond de 3,6 meter tot 4,5 meter.

https://youtu.be/CIyqcAotfBk