Roofvissen
Roofvissen
In die gedeelte van de website geven wij je informatie over roofvissen. We beschrijven de meest beviste roofvis en de manieren waarop je kunt roofvissen.
Snoek
Snoek vissen is een leuke en actieve manier van vissen!Essox Lucius is misschien wel de bekendste zoetwater roofvis van Nederland. De karakteristieke kop van de snoek maakt het een goed herkenbare vis. Onder de sportvissers staat de snoek bekend om zijn vraatzucht en de mogelijkheid om tot aanzienlijk formaat uit te groeien. Snoeken eten zo ongeveer alles: eendenkuikens, kikkers, ratten. Alles wat in en rond het water vertoeft van niet al te grote omvang kan ten prooi vallen aan dit magnifieke roofdier. De afmeting van de snoek verschilt per geslacht. De mannetjes worden niet groter dan 85 cm terwijl vrouwtjes snoeken tot 1.40 kunnen groeien Een metersnoek is dan ook altijd een vrouwtje!
Altijd een goede onthaaktang en kniptang mee nemen
Neem altijd een goede (en lange!) onthaaktang mee zodat je niet met je handen in de snoekenbek komt. Een snoek heeft meer dan 500 zeer scherpe tandjes. Als een haak niet los te krijgen is of onbedoeld in jouw eigen vinger beland kun je de haak afknippen. Dat is zeker handig als aan de andere dreg nog een wilde snoek zit.
Onthaak de snoek voordat je ermee op de foto gaat
Landen kun je doen met een speciaal landingsnet, met rubber coating. Als de vis op het moment van de foto gaat spartelen kan je jezelf makkelijk haken aan de los hangende dreggen. Ook bestaan er kieuwgreephandschoenen die je goed tegen haken beschermen.
Het mag voor zich spreken dat je, zeker bij grote snoek, een onthaakmat of in ieder geval een zachte ondergrond gebruikt. Bij veiligheid gaat het niet alleen om veiligheid voor jezelf, maar ook voor de snoek!
Kieuwgreep
Zo gaat de bek snel open en kun je de snoek makkelijk onthaken. Vraag eventueel assistentie van jouw vismaat en ondersteun grote snoeken altijd met je andere hand. Ook bij het vasthouden voor een mooie foto, heb je met de kieuwgreep goede grip.
HET MATERIAAL
Meer heb je niet nodig: een spinhengel van 2,40 tot 2,70 meter, een onthaaktang en een rugzak waar je kunstaas, eten en drinken in meeneemt. Zo ben je supermobiel en kun je kilometers oever afstruinen, op zoek naar roofvis.
|
|
VIS HET WATER GOED AF
Vis een water zo goed mogelijk af. Gooi een paar keer recht vooruit en dan schuin naar links en schuin naar rechts. Gooi vooral ook links en rechts langs je eigen kant. De roofvissen kunnen overal liggen, zelfs vlak voor je voeten!
|
|
DE SPINNER
Een gouwe ouwe: de spinner, ook wel blinker genaamd. Het spinnerblad draait om de as en werkt vooral voor snoek en baars erg goed. Een absolute topper in ondiep water.
|
|
SHADS: PLASTIC KUNSTAAS
Met plastic kunstaas, zoals deze shad in ‘firetigerkleur’, kun je zowel baars, snoek als snoekbaars vangen. Om snoekbaars te vangen, laat je de shad over de bodem huppelen. Snoek en baars vind je in alle waterlagen.
|
|
PLUGGEN
Met pluggen kun je alle soorten roofvis vangen. Voor baars, snoekbaars en roofblei zijn plugjes tot 12 cm geschikt. Snoek grijpt ook veel grotere exemplaren. Zilver- en baarskleurige pluggen (zie foto) doen het altijd goed, maar ook onnatuurlijk felle kleuren kunnen super zijn.
|
|
MET DE SPINNER IN ONDIEPE SLOTEN
Ondiepe sloten zoals dit zijn perfect met een spinner te bevissen. Bij de ondiepe plekken hou je de hengeltop wat hoger zodat de spinner niet de bodem raakt.
Bij diepere plekken hou je de hengeltop laag en draai je iets rustiger, zodat de spinner diep door het water gaat.
|
|
WANNEER WELKE PLUG?
Vis je met pluggen, kies dan in ondiep water een plug met een klein schoepje. Voor diep water neem je een diep duikende plug met een grote schoep of een zinkende ‘ratelplug’.
|
|
AANBEET EN DRIL
Ed vist het kunstaas met wisselend tempo binnen en dan is het plotseling raak: met een plons en een kolk duikt er een snoek op het kunstaas! Met een forse ruk zet hij de haak en de snoek zwemt er in volle vaart vandoor. Om te voorkomen dat de lijn breekt, is de slip zo afgesteld dat de vis tijdens de spurt lijn van de spoel kan trekken.
Tijdens de dril springt snoek vaak volledig uit het water. Dit zijn momenten om nooit te vergeten. Laat de vis lekker uitrazen en pak deze pas uit het water als hij moegestreden is.
|
|
Snoekbaars
Stizostedion lucioperca, de snoekbaars of onder ons vissers ook wel de glasoog genoemd komt van oorsprong uit Oost- en Midden-Europa. Sinds het einde van de 19e eeuw is deze vis echter ook uitgezet in Nederland voor de commerciele visvangst. Deze roofvis kan een lengte van 1,20 halen, maar dit zijn zeer zeldzame exemplaren die maar zelden gevangen worden!
Baars
Perca fluviatilis, oftewel de Baars is een van de meest vraatzuchtige rovers van de Nederlandse wateren. De baars kan 50 centimeter lang worden en gewichten bereiken van 3 kilo. De gestreepte rover kan geen grote afmetingen bereiken en een vis van 50 cm of groter is zeldzaam, de vis kan 16 jaar oud worden.
Meerval
Silurus glani oftewel de Europese meerval, is een steeds vaker voorkomende roofvissen in de Nederlandse wateren. De meerval is tevens de grootste zoetwatervis van Europa. Deze alien achtige vis kan uitgroeien tot de formidabele lengtes en verdient daardoor respect.
Paling
Anguilla anguilla, in de volksmond Aal of Paling genoemd is misschien wel de bekendste vis en de meest geconsumeerde vis van ons land. Maar buiten het feit dat het een heerlijke vis is om te eten, is het ook een geweldige vis om te vangen. De paling die in onze wateren voorkomt wordt de Europese Paling of Aal genoemd, deze paling kan een lengte bereiken van 1 meter 30