Massale vissterfte in Twente: ‘Probeer ze alsjeblieft niet zelf te redden’

terug naar overzicht

Dinsdag, 31 juli 2018

ENSCHEDE – Waterschap Vechtstromen heeft de handen vol aan de vissterfte in Twentse vijvers en beken. Afgelopen vrijdag ontvingen ze meer dan dertig meldingen. Om de hoeveelheid werk aan te kunnen, krijgt het waterschap hulp van de visfederatie.

Met de regenbuien van afgelopen week is het probleem dan ook verre van opgelost. ,,Een druppel op een gloeiende plaat”, aldus woordvoeder Rob Spit. ,,Het waterpeil is extreem laag en er zit te weinig zuurstof in het water voor de vissen.” Het is dan ook aanpoten voor het waterschap. Daarom riep gebiedsmanager Frits Huttenhuis de hulp in van de visfederatie. ,,Wij controleren de meldingen en kijken vervolgens of we iets kunnen doen. Bijvoorbeeld door de vissen over te plaatsen. Daar hebben wij meer verstand van dan het waterschap”, vertelt Mark Kouwenhoven.

Actie ondernemen
Mensen die dode of happende vissen zien, worden verzocht dit te melden door te bellen naar 088-2203333. Kouwenhoven roept mensen op om vooral niet zelf in de weer te gaan met het overplaatsen van de dieren. ,,We doen wat we kunnen. Als mensen zelf in het water gaan staan om de vissen te ‘redden’, wordt de bodem omgespit. Hierdoor verdwijnt er nog meer zuurstof uit het water, waardoor de vissterfte alleen maar toeneemt.”